Deniz Kayağı Hakkında

  1. Deniz kayağı nedir ve nasıl yapılır biraz bahseder misiniz?

    Yaklaşık 5mt boyunda ve 60cm eninde olan tekneler kas gücüyle çift palası olan bir kürek kullanılarak hareket ederler.  Kayakta teknenin içerisine otururken bir etek vasıtası ile vücudunuz ve tekne bir bütünlük kazanır. İlgili konu için tıklayınız.

  2. Deniz kayağı sporunda güvenlik için nelere dikkat etmeliyim?

    Öncelikle denizdeyken her koşulda can yeleği giymeli, yanımızda yedek kürek, pompa, acil durumlar için cep telefonu, telsiz cihazı, yeterli yiyecek ve su bulundurmalıyız. Tura çıkmadan önce nereye gideceğimiz, ne zaman döneceğimiz konusunda yakınlarımıza bilgi vermeliyiz.

    Kayağın devrilmesi durumunda kayağa geri binme teknikleri konusunda mutlaka deneyimli olunması gerekmektedir. Tek başına çıkılan turlarda yardımsız kayağa binebilmek için kürek yüzdürücüsü adı verilen malzeme kayakçının yanında bulunmalıdır. Devrilen kayağa yeniden binme tekniklerini öğrenmek için http://www.kayakpaddling.net/tr/ sitesinden yararlanabilirsiniz.

    Deniz kayağı ile günlük ya da kamplı bir tura çıkmadan önce hava koşulları tahminlerini izlemek çok önemlidir. Rüzgarın 6 boforun üzerinde olduğu fırtınalı koşullar turunuzun kabusa dönüşmesine, hazırlıklı olmadığınız tehlikeli dalga ve deniz koşulları ile karşılaşmanıza neden olabilir. Bu nedenle deniz kayakçıları mutlaka tur öncesinde en az iki kaynaktan rüzgar tahminlerini kontrol etmelidir.

    Deniz kayağında hayati tehlike yaratan diğer riskler hipotermi ve hipertermidir. Hipotermi soğuk suda devrilme nedeniyle kayakçının vücut ısısının hızla düşmesi, hipertermi ise sıcak hava çarpması olarak ortaya çıkar. Hipotermiye karşı kış koşullarında neopren ya da dry suit giyim kullanılmalıdır. Hipertermiye karşı şapka ve uzun kollu giyim ile güneşten korunmak ve yeterli su alımı çok önemlidir.

  3. Deniz kayağı yapabilmek için kişide olması gereken fiziki özellikler var mı?

    Kesinlikle herhangi bir fiziki şart olmayıp, sağlıklı ve yüzme bilen her yaştaki kişi tarafından yapılabilir. Elbette kullanılacak deniz kayağı kişinin fiziksel özellikleri ile uyumlu olduğu takdirde daha yüksek performans ve konfor sağlanmaktadır.
    Deniz kayağı, tüm dünyada, çok geniş bir yaş yelpazesinde yapılmaktadır. Bazı ülkelerde düzenlenen yarışlarda 80 yaş üzeri kategori olduğunu belirtmekte fayda var. Fakat, kronik rahatsızlığı (kalp, tansiyon, şeker, epilepsi vb…) bulunan kişiler için daha fazla risk içerdiğini söylemek yerinde olur.

  4. Deniz kayağı yapabilmek için ne tür ekipmanlar gerekli? Bu iş için özel kıyafetler kullanılıyor mu?

    Bütün doğa sporlarında olduğu gibi, deniz kayağı yaparken ihtiyaç duyulan ekipmanlar uzun bir liste oluşturuyor. Temelde olması gerekenler, iyi bir can yeleği (pfd), kürek ve eldiven. Hava ve su sıcaklığının yüksek olduğu mevsimlerde mayo, güneşten koruyacak, bisiklet, yelken, sörf sporlarında da kullanılan çabuk kuruyan uzun kollu üst giyim, sandalet, şapka, güneş gözlüğü tavsiye olunur. Soğuk mevsimlerde ise neopren shorty veya kuru pantolon, dry-top, neopren patik gerekir. Ayrıca emniyet için pompa, kurtarma ipi, kuru çanta, kürek ipi, düdük bulundurulmalıdır. Uzun turlarda navigasyon için harita, pusula, gps gereklidir. Günümüzde cep telefonu çoklu fonksiyonları sebebiyle kuru çanta içerisinde bulundurulmalıdır.

  5. Deniz kayağının tarihçesi hakkında kısa bir bilgi verebilir misiniz?

    Ilk örneklerine bundan 4000 yıl öncesinde rastlanan deniz kayağı Eskimolar/ Inuitler tarafından geliştirilmiş bir deniz taşıtıdır. Neredeyse klasik tasarımı hiç değişmeden günümüze kadar gelmiştir. Esas gelişim, kullanılan malzemelerde olmuş ve farklı türevleri geliştirilmiştir. Bugün olimpik branşta durgun su kanosu ve akarsu alpin sınıflarını saymak gerekir. Deniz kayağı olimpik bir branş olmayıp, rekreasyonel bir doğa sporudur. Ilgili sayfa için tıklayın

  6. Kayaklar tüm sularda kullanılabiliyor mu? Her yere kolayca taşınabiliyor mu?

    Kulübümüze ait kayaklar deniz kayağıdır, kulüp olarak asıl uğraştığımız branş da yine deniz kayağı. Deniz kayakları, durgun tipteki sulardan, tehlikeli okyanus geçişlerine kadar oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir. Örnek vermek gerekirse, kayaklarımıza kamp malzemelerimizi yükleyip İstanbul civarında Prens Adaları’na, Şile’ye, Riva’ya, Kıyıköy ya da Marmara Adası’na gidip, haftasonu kamplı etkinlikler yapıyoruz. Bunun yanında, 3-5 günlük kamplı gezilerimizde, Karadeniz’e, Ege’ye, Akdeniz’e açılıyoruz. Bahsi geçen geziler, elbetteki hava durumunun ve deniz şartlarının önceden değerlendirildiği şartlarda yapılıyor. Ortalama bir kayakçı için, saatte 30 km (20 Knot) rüzgara kadar esen rüzgarda yapılan etkinlikler keyifli, 40 km (25 Knot) şiddetinde esen rüzgarda zorlayıcı geçmektedir.
    Genelde boyları 4-5 mt civarında, ağırlıkları da 25 kg civarında olan deniz kayakları, kaliteli bir tavan bagaj sistemine sahip araçlar üstünde kolayca taşınabilmektedir. Araç üstünde 2, bazen 3 adet taşınabilirken, daha fazla adette kayak taşımak için tasarlanmış römorklar kullanılıyor. Kısa mesafelerde taşımak için katlanabilir tekerlekli sistemler de başvurulan yöntemlerden biridir.

  7. Kendi malzemesini temin etmek isteyenler nerelerden alabilir?

    Sevindirici şekilde son yıllarda kayak ve aksesuarlarını ithal eden firmaların sayısı artmaktadır. Bu firmaların iletişim bilgileri sitemizde linkler alanından ulaşabilirsiniz.

    Kayak satın almak yerine, ahşap malzeme ile uygun bir inşa yöntemi ve planla birlikte kendi kayağınızı inşa edebilirsiniz. Kulübümüz üyelerinden kayak yapımı ile ilgilenenlerin iletişim bilgilerini sizinle paylaşabiliriz.

  8. Bir kişinin deniz kayakçı olması için kaç parayı gözden çıkarması gerekir?

    Deniz kayağı olarak bahsettiğimiz, önünde ve arkasında su geçirmez bagaj alanları bulunan, belli bir üretim standardını yakalayan yeni bir kayak, ortalama 1.600 USD civarı fiyatlarla temin edilebilir. Yeni bir kürek, ortalama 70 – 150 USD; bu iş için uygun can yeleği 60 – 150 USD; serpinti eteği içinse 50-150 USD gibi rakamlardan bahsedilebilir. Temel malzemeler diye adlandırabileceğimiz yukarıdaki ekipmanlar haricinde, tahliye pompası, kürek yüzdürücü gibi birtakım aksesuarlar ve mevsime göre değişen giyim ihtiyacı söz konusudur. Yaz sezonunda çok nitelikli bir giyim ihtiyacı duyulmazken, soğuk sularda kullanılan kıyafetler 100 USD ile 1.000 USD arasında değişmektedir.
    Hatırlatmak isteriz ki, Bodeka, bu spora yeni başlayacak kişilere, giyim haricinde, yukarıdaki “temel ekipmanlar”ın tümünü ücretsiz, yalnızca üyelik karşılığında üyenin kullanımına açmaktadır.

  9. Yaptığınız gezilerin rotası nasıl ve neye göre belirleniyor?

    Bodeka’daki her kayakçının performansı birbirinden farklı olduğundan, yeni başlayanlar için ya da daha tecrübeliler için farklı etkinlikler düzenlenmektedir. Yapılacak etkinliğin uzunluğu, zorluğu ve hava durumu kriterleri bu planlamada önemli rol oynamaktadır. Rotamız, deniz trafiği, yasaklı bölgeler (askeri bölgeler, bazı sulak alanlar ve ya özel/kamusal alanlar) ve hava durumu gibi güvenlik unsurlarını dikkate alarak, gidip görmek istediğimiz noktalara göre belirleniyor.
    Yukarıda bahsettiğimiz gibi, belirli güvenlik kriterlerine ve grubun tecrübesine uyduğu sürece gidip göremeyeceğimiz bir yer yok, yeter ki su olsun.

  10. Bu spor yaz-kış yapılabiliyor mu?

    Kayak, çıkış noktası olarak, Kuzey Amerika yerlileri olan İnutler‘in buzulların arasında kullandıkları bir ulaşım aracıdır. Ayrıca, kayak ve kano konusunda çok köklü bir kültüre sahip ülkelerin tümü Kuzey Amerika ve Kuzey Avrupa’da yer almaktadır. Kuzey ülkelerdeki su sıcaklığının en yüksek olduğu dönemde, Türkiye’deki kış mevsiminde yaşanan en düşük su sıcaklığına denk olduğunu düşünecek olursak, kışın ya da yazın yapılamaması için herhangi bir neden yok. Fakat her sporda olduğu gibi, bu iş için de bir dizi eğitimden geçmiş olmak ve gerekli ekipmanlara sahip olmak gerekir. Yazın, sadece şort, tişört ve sandaletle yaptığınız bir turu, kışın yapmak için soğuktan ve sudan koruyacak birtakım giyim ekipmanlarına (neopren eldiven ve bot, su geçirmez alt ve üst giyim vs..) ihtiyaç vardır.

Gelecek Etkinliklerimiz

No events