DENİZ KAYAĞI NEDİR?

Deniz Kanosu veya Deniz Kayağı (İngilizcesi “Sea Kayak”) bildiğimiz kanolardan farklı olarak ortasında, kürek çeken kişinin oturabileceği ve içine bacaklarını öne doğru uzatarak yerleşebileceği şekilde dizayn edilmiştir. Fiberglas, plastik, veya ahşap kullanılarak üretilen kanolar, tek kişilik (Single) ve çift kişilik (Double) olarak adlandırılır.

Kayağın içine su girmesini önlemek amacıyla, vücuda “serpinti eteği” denen özel bir malzeme giyilir. Bu etek, kayağa yerleştikten sonra oturulan orta açıklığının kenarlarına gerilerek kapak fonksiyonu görür. Böylelikle kayağın içinde hem suya olabildiğince yakın hem de vücut hiç ıslanmadan kürekle uzun yollar katedilebilir. Deniz kayakçısı (Sea kayaker) suda devrilse bile, bu etek sayesinde kayağın içine su dolmaz.

kayak-nedir

Deniz kayağı, üzerinde bulunan özel su geçirmez kapaklı bagajları sayesinde deniz üzerinde uzun süre seyahat olanağı sağlar. Deniz kayağı, suya yakın olmanın keyfiyle denizin nabzını tutmak isteyenler için eşi bulunmaz alternatif bir spor olarak her geçen gün daha fazla kişiyle buluşmaktadır.

Kayak hem tarihçesi hem de kayakçıyla bütünleşen üstü kapalı ve su almayan kendine has özel tasarımıyla kanodan oldukça farklıdır. Kanolar farklı tasarımlarda üretilmekle birlikte, küçük kayıklar gibidir, üstleri açıktır. Deniz kayakları gibi kayakçının vücuduyla bütünleşen ve birlikte hareket etme olanakları veren yapıya sahip değildirler. Bu farkları bilmeyen çoğu kimse kayak ve kanoyu karıştırabilir.

TARİHÇESİ

Günümüzden 4000 yıl öncesinde ilk olarak Alaska, Kuzey Kanada ve Grönland’ın güneybatısında bizde halen Eskimolar olarak adlandırılan Aleut ve Inuitler tarafından avlanmak ve ulaşım aracı olarak kullanmak üzere geliştirilmiştir. Kuzey Amerika’nın bu denizci yerlileri kayaklarını, ahşap bir iskelete fok derisi gererek elde yapıyorlardı. Daha sonraları kayakların dış kaplamaları için kanvas adı verilen bir çeşit kumaş kullanılmaya başlandı. Yerlilerin kayakları her hava şartında, içinde duruma hakim olabilecekleri şekilde hazırlanmıştır. Suyun yüzülemeyecek kadar çok soğuk olması nedeniyle hiçbir zaman yüzme öğrenmeyen Eskimolar, denizde devrildiklerinde kayaklarını terk etmeden özel bir dizi kürek ve vücut hareketleriyle kendilerini ve kayaklarını düzeltir, yollarına devam ederlerdi. Bu tekniği, bugün de deniz kayakçıları “Eskimo Roll” (Eskimo Dönüşü anlamında) olarak adlandırır.

Eskimo kayaklarının boyutları, ölçüleri ilginçtir çünkü her bir kayak kişiye özel üretilirdi; yani herkes evde kendi kayağını kendi vücuduna göre yapardı. Kayağın uzunluğu kişinin kolunun üç katı, genişliği kalçasından iki yumruk geniş, derinliği de kalçasının üstüne beş parmağı ölçüsünde olurdu. Böylece, sahibi kayağını neredeyse üzerine giyiyor, onunla bütünleşebiliyordu.

Sonraki dönemlerde çam ve sedir ağacından çıta kaplama usulü yapılan kayaklar hala aynı teknikle üretilmekte ve sıkça tercih edilmektedir. 1950’lere kadar kayaklar ahşap bir iskeletin üzerine geçirilen kumaşlardan üretiliyordu. Gelişen teknoloji sayesinde çeşitli malzemelerden ve bazı plastik türlerinden imal edilmeye başlanan deniz kayakları bir çok ülkede insanların ilgi alanı ve sportif faaliyet konusudur.

Olimpiyat Oyunlarına da konu olan bu spor, coğrafi şartlarının uygunluğuyla Türkiye için güzel bir alternatiftir.

Gelecek Etkinliklerimiz

No events